maandag 15 juli 2013

Azoren en Ponta Delgada – Vakantie Portugal

Kaart Azoren en Madeira, eilanden: EU
De Azoren zijn een van de zeven NUTS-II regio’s van Portugal. De archipel ligt in de Atlantische Oceaan en heeft 246.746 inwoners (2011). De hoofdstad is Ponte Delgade. De Portugese naam is Ilhas dos Açores.

De Azoren bestaan uit negen bewoonde eilanden en acht onbewoonde. Gezamenlijk worden de eilanden Formigas Bank genoemd. De archipel ligt ongeveer 1.450 kilometer ten westen van Portugal en 2.000 kilometer van het continent Amerika.

Het parlement zetelt in de stad Horta op het eiland Faial. De grootste stad, Ponta Delgada, ligt op het oostelijke eiland São Miguel.

De eilanden zijn vulkanische van oorsprong. De hoogste vulkaan is de Pico op het eiland Pico. De vulkaan heeft een hoogte van 2.351 meter en is daarmee de hoogste berg van Portugal.

Op de eilanden zijn talrijke actieve hete bronnen en solfataren en vele ovale of ronde kraterketels, caldeiras, waarvan de meeste met water zijn gevuld.

Belangrijke middelen van bestaan op de eilanden zijn veeteelt, visserij, toerisme en landbouw.

Er worden onder meer maïs, tarwe, bonen, suikerbieten, bananen, suikerriet, koffie, thee, citrusvruchten, tabak, ananas en wijndruiven verbouwd.

Eilanden
De Azoren worden in drie groepen eilanden onderverdeeld. De westelijke eilanden zijn Corvo en Flores.

São Miguel en Santa Maria vormen de oostelijke eilanden. De eilanden Terceira, Pico, Fayal, São Jorge en Graciosa vormen de centrale groep.

Klimaat en vakantie
De Azoren hebben een zacht en gelijkmatig subtropisch klimaat. Het hele jaar door kunnen stormen voorkomen. De neerslag is ongelijk en valt op de bergen vaak als sneeuw.

De eilanden zijn een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur, de stranden en de toeristische accommodaties die er in de loop van de tijd zijn gebouwd.

De stad Horta op het eiland Faial is een populaire aanlegplaats voor zeiljachten die de Atlantische Oceaan oversteken.

In Ponte Delgada liggen het fort van Sao Bras en de kerk Igreja Matriz de Sao Sebastiao. Bij de stad ligt ook de niet-actieve vulkaan Do Fogo.

Steden
Naast de hoofdstad Ponta Delgada zijn een aantal andere steden en plaatsen op de Azoren: Vila do Corvo, Santa Cruz das Flores, Lajes das Flores.

Santa Cruz da Graciosa, Praia da Vitória, Velas, Angra do Heroísmo, Calheta, Vila do Topo, Horta, Cais do Pico, Lajes do Pico, Vila do Porto.

Vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon en Porto vertrekken lijnvluchten naar de Azoren. Tussen de eilanden Pico, Faial, São Jorge en Terceira varen veerboten.

Kaart Azoren, eilanden, steden, havens, topografie: CIA